MANGO LASSI



Najbardziej popularny indyjski koktajl. Jego głównym składnikiem jest mango. By koktajl był naprawdę smaczny mango musi być naprawdę dojrzałe i mięciutkie. Na szczęście z zakupem tego owocu nie ma najmniejszego problemu, jest dostępne w większości sklepów. Koktajl jest pyszny, ma aksamitna konsystencję, jest słodki ale bez przesady.  Do jego przygotowania przyda się blender, albo odpowiednia końcówka miksera. 

Składniki:
Mango Lassi
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 jogurt naturalny
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kostek lodu









Sposób przygotowania:

Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki,  zostawiamy 1-2 cząstki do przyozdobienia a resztę wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, Jeśli owoce nie będą dojrzałe, nie uda się ich tak zmiksować i będą wyczuwalne grudki owocu. Dodajemy jogurt, miód, kardamon i kostki lodu. Całość chwilę miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzchu kładziemy odłożone wcześniej , pokrojone w kostkę mango. Fajnie wygląda ozdobione szafranem. 
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156463