MANGO LASSI
Najbardziej popularny indyjski koktajl. Jego głównym składnikiem jest mango. By koktajl był naprawdę smaczny mango musi być naprawdę dojrzałe i mięciutkie. Na szczęście z zakupem tego owocu nie ma najmniejszego problemu, jest dostępne w większości sklepów. Koktajl jest pyszny, ma aksamitna konsystencję, jest słodki ale bez przesady. Do jego przygotowania przyda się blender, albo odpowiednia końcówka miksera.
- 2 dojrzałe mango
- 1 jogurt naturalny
- pół łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki miodu
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zostawiamy 1-2 cząstki do przyozdobienia a resztę wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, Jeśli owoce nie będą dojrzałe, nie uda się ich tak zmiksować i będą wyczuwalne grudki owocu. Dodajemy jogurt, miód, kardamon i kostki lodu. Całość chwilę miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzchu kładziemy odłożone wcześniej , pokrojone w kostkę mango. Fajnie wygląda ozdobione szafranem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz