KURCZAK Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Bardzo lubię kuchnię wietnamską. Niestety blisko swojego domu nie mam takiego miejsca gdzie z zaufaniem mogłabym jeść. Dlatego postanowiłam odtworzyć danie, które jadłam i które bardzo mi smakowało. Najbardziej mnie zastanawiało mięso, które zostało tu użyte. Bardzo delikatne i soczyste. Rozpływało się w ustach. Sam smak potrawy; słodki, ostry ale nie taki że trzeba od razu sięgać po szklankę wody. Gwarantuję że wasze kubki smakowe będą mruczeć z zadowolenia :)



Składniki:
  • 500 gram wytrybowanych podudzi z kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • łyżka curry
  • 1 i 1/2  łyżki mielonego imbiru
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej 
  • 5 łyżek wody
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę.
2. W miseczce mieszamy: sos rybny, sos sojowy, imbir, curry, czosnek.
3. Marynata polewamy mięso, odstawiamy na pół godziny.


4. Z wody i cukru robimy karmel, do karmelu dodajemy trochę wody, mieszamy i dodajemy do  mięsa, odstawiamy na kilka minut.
















5. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso, dodajemy trawę cytrynową, smażymy ok. 
    20 minut.


6. Dodajemy cebule i smażymy wszystko razem ok. 10 minut, aż do zgęstnienia sosu.
7. Podajemy z ryżem i surówką

   Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156284