KURCZAK Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
Bardzo lubię kuchnię wietnamską. Niestety blisko swojego domu nie mam takiego miejsca gdzie z zaufaniem mogłabym jeść. Dlatego postanowiłam odtworzyć danie, które jadłam i które bardzo mi smakowało. Najbardziej mnie zastanawiało mięso, które zostało tu użyte. Bardzo delikatne i soczyste. Rozpływało się w ustach. Sam smak potrawy; słodki, ostry ale nie taki że trzeba od razu sięgać po szklankę wody. Gwarantuję że wasze kubki smakowe będą mruczeć z zadowolenia :)
Składniki:
- 500 gram wytrybowanych podudzi z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- łyżka curry
- 1 i 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
- 5 łyżek wody
- 1 cebula pokrojona w piórka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę.
2. W miseczce mieszamy: sos rybny, sos sojowy, imbir, curry, czosnek.
3. Marynata polewamy mięso, odstawiamy na pół godziny.
4. Z wody i cukru robimy karmel, do karmelu dodajemy trochę wody, mieszamy i dodajemy do mięsa, odstawiamy na kilka minut.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso, dodajemy trawę cytrynową, smażymy ok.
20 minut.
6. Dodajemy cebule i smażymy wszystko razem ok. 10 minut, aż do zgęstnienia sosu.
7. Podajemy z ryżem i surówką
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz