CREAM CARAMEL


       Mały, słodki deser. Mały, ale jaki efektowny i smaczny :) Oryginalna nazwa to Cream Caramel czyli krem karmelowy. Bardzo podobny do Kremu Brulee, z ta różnicą że zamiast przypalanego na górze cukru mamy roztopiony karmel schowany pod waniliową masą. W oryginalnym przepisie są całe jajka. Mi ta wersja nie przypadła do gustu. Zamiast kremowego smaku miałam wrażenie, że to taka słodka jajecznica.... Oprócz składu kremu pozostał jeszcze dylemat jak wyjąc ładnie krem, tak by karmel ładnie spływał z góry. Włożenie kokilki na kilka minut to gorącej wody tuż przed podaniem, nie przyniosło oczekiwanego rezultatu. Lepiej sprawdziło się dokładne posmarowanie kokilki masłem i dopiero wtedy wylanie karmelu.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • opakowanie cukru          waniliowego
  • 10 łyżeczek cukru
karmel:
  • 20 łyżeczek cukru 
  • 5 łyżek wody




Sposób przygotowania:

Kokilki dokładnie wysmarować masłem.
Do rondelka wsypać 20 łyżek cukru i wlać 5 łyżek wody. Podgrzewać, mieszając cukier, aż się całkowicie rozpuści. Gotować na małym ogniu, już bez mieszania, aż cukier będzie jasno brązowy.
Do każdej foremki wlać po łyżce karmelu - rozprowadzić równo na całym dnie ( w każdej kokilce od razu  rozlać równo karmel, gdyż bardzo szybko zastyga).
Mleko zagotować ze śmietanką.
W misce wymieszać żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas delikatnie mieszając. Płynna masę wylać na karmel.
Kokilki wstawić do formy do pieczenia, zalać do połowy gorąca wodą. Piec w nagrzanym piekarniku-120 stopni 40-50 minut, aż do ścięcia kremu.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem kokilkę wstawić na minutę do gorącej wody, by rozpuścić na dnie karmel.
Brzegi kremu odciąć cienkim nożem, przewrócić do góry dnem na talerz.

Smacznego :)

     

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156559