BAJGLE
Nie ma piękniejszego zapachu, niż zapach pieczonego chleba. Nieraz przechodzę obok miejscowej piekarni i często zachwycam się aromatem jaki rozchodzi się na wiele metrów. Tym razem pokusiłam się o bajgle z cała masą sezamu, doskonałe na śniadanie czy kolację. Wyszły naprawdę fantastyczne. Chrupiące i puszyste w środku. Nawet moja córka, która nie przepada za pieczywem, pochłonęła kilka szt bez żadnych dodatków.
- 650 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- oliwa
- sezam do posypania
- łyżka miodu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść w misce ciasto (jest dosyć luźne) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Sezam uprażyć na suchej patelni. Miód połączyć z ciepła wodą i wymieszać.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek grubości ok 2 cm i długości ok 50 cm. Złożyć na pół, zapleść i połączyć w kółko na kształt bajgla. Uformowane bajgle odłożyć na papier do pieczenia, posmarować syropem z miodu i posypać sezamem, odstawić na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni- 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz