BAJGLE



    Nie ma piękniejszego zapachu, niż zapach pieczonego chleba.  Nieraz przechodzę obok miejscowej piekarni i często zachwycam się aromatem jaki rozchodzi się na wiele metrów. Tym razem pokusiłam się o bajgle z cała masą sezamu, doskonałe na śniadanie czy kolację. Wyszły naprawdę fantastyczne. Chrupiące i puszyste w środku. Nawet moja córka, która nie przepada za pieczywem, pochłonęła kilka szt bez żadnych dodatków. 

Składniki: 
Bajgle
  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

  • oliwa
  • sezam do posypania
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść w misce ciasto (jest dosyć luźne) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Sezam uprażyć na suchej patelni. Miód połączyć z ciepła wodą i wymieszać.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek  grubości ok 2 cm i długości ok 50 cm. Złożyć na pół, zapleść i połączyć w kółko na kształt bajgla. Uformowane bajgle odłożyć na papier do pieczenia, posmarować syropem z miodu i posypać sezamem, odstawić na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni- 25 minut.


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156310