Ananas w cieście

ANANAS W CIEŚCIE

Ananas smażony w cieście, obtoczony w wiórkach kokosowych. Zamkniecie ananasa w cieście i usmażenie go w głębokim tłuszczu pozwala zachować niezwykłą soczystość tego owocu, a dodatkowo połączenie z wiórkami kokosowymi.... dla mnie poezja. Bardzo mi posmakował ten deser. Ważne by ananas był dojrzały.

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 150 ml letniej wody
  • łyżka oleju

  • połówka ananasa
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • wiórki kokosowe
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Suche składniki połączyć w misce, dodać wodę, olej, jajko. Wymieszać dokładnie, odstawić na bok na 30 minut.
Ananasa pokroić na ćwiartki grubości ok 1 cm. Miód wymieszać w wodą, odstawić na bok.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Olej do smażenia rozgrzać w garnku. Kawałki owoców wrzucać partiami do ciasta, chwile odsączyć z nadmiaru i smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Wyjmować na ręczniki papierowe by wchłonęły nadmiar tłuszczu. 
Ciepłe ananasy polać syropem z miodu i wody, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Jeść ciepłe.
Owoce można tez obtoczyć w sezamie, ale mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadły te w kokosie.

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156034