Ananas w cieście
ANANAS W CIEŚCIE
Ananas smażony w cieście, obtoczony w wiórkach kokosowych. Zamkniecie ananasa w cieście i usmażenie go w głębokim tłuszczu pozwala zachować niezwykłą soczystość tego owocu, a dodatkowo połączenie z wiórkami kokosowymi.... dla mnie poezja. Bardzo mi posmakował ten deser. Ważne by ananas był dojrzały.
Składniki:
- 150 g mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 150 ml letniej wody
- łyżka oleju
- połówka ananasa
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki ciepłej wody
- wiórki kokosowe
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Suche składniki połączyć w misce, dodać wodę, olej, jajko. Wymieszać dokładnie, odstawić na bok na 30 minut.
Ananasa pokroić na ćwiartki grubości ok 1 cm. Miód wymieszać w wodą, odstawić na bok.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Olej do smażenia rozgrzać w garnku. Kawałki owoców wrzucać partiami do ciasta, chwile odsączyć z nadmiaru i smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Wyjmować na ręczniki papierowe by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Ciepłe ananasy polać syropem z miodu i wody, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Jeść ciepłe.
Owoce można tez obtoczyć w sezamie, ale mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadły te w kokosie.
Komentarze
Prześlij komentarz