RISOTTO Z PODGRZYBKAMI

      Risotto do pewnego czasu wydawało mi się trudnym daniem. Owszem, wielokrotnie o nim słyszałam, wiedziałam że to danie z ryżem ..... i właściwie na tym kończyła się moja wiedza :).
Aż do momentu gdy w którymś programie kulinarnym zobaczyłam jak je zrobić od podstaw. Od tej robię je co jakiś czas zmieniając jedynie niektóre składniki. W naszych sklepach jest kilka firm, które oferują specjalny ryż do risotto. Nie chce tu reklamować żadnej konkretnej, ale najchętniej kupuję gdy jest "włoski tydzień".  

Składniki na 4 porcje:
Risotto z podgrzybkami

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • kostka rosołowa
  • 3 cebule szalotki (może być zwykła)
  • 50 gram masła
  • podgrzybki (mogą też być pieczarki- najlepiej brązowe)
  • olej
  • ser parmigiano reggiano (lub inny długo dojrzewający)
  • woda przegotowana ok. 2,5 szklanki
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroimy szalotkę w drobną kostkę, a kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Do dużego garnka wlewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Cebulę smażymy na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy ryż i mieszamy z cebulą, przesmażamy ok. 2 minut, aż nasz ryż stanie się również szklisty. Podlewamy częściowo rosołem i cały czas mieszamy. Nasz bulion  dosyć szybko wsiąka w ryż, więc należy go ciągle uzupełniać, ale nie wlewamy od razu całości, tylko  dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. W trakcie gotowania ewentualnie dosalamy ryż (można też dodać dwa rosołki).
 Na patelni smażymy na maśle podgrzybki. Gdy ryż jest już odpowiednio miękki, dodajemy masło a następnie przesmażone grzyby. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut, by wszystkie smaki dokładnie się połączyły.
Gorące risotto posypujemy parmezanem

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156010