PUDDING Z TAPIOKI
Tapioka nie jest zbyt znana w naszej kuchni. Tapioka to skrobia z bulwy manioku. Nie ma smaku ani zapachu. Nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna, dlatego może jeść ją każdy. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Tapioka najczęściej używana jest do deserów.
Pudding z tapioki pierwszy raz jadłam jakiś czas temu. Słodki, gęsty deser , pełny małych przezroczystych kuleczek z musem owocowym. Zakochałam się w tym deserze.
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- pół szklanki tapioku
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- truskawki
Sposób przygotowania:
Kulki tapioku zalewamy mlekiem kokosowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy cukier (dałam cukier brązowy), cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kuleczki maja tendencję do opadania na dno podczas gotowania, więc trzeba uważać by nasz pudding się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż kulki staną się przeźroczyste.
Pudding będzie miał lekko płynna konsystencję, ale po wystygnięciu zgęstnieje.
Truskawki, miksujemy z odrobiną cukru, wykładamy na przestudzony pudding.
Wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz