PSTRĄG TĘCZOWY Z RĘKAWA
Nie wiem czy wszyscy, którzy lubią ryby tak maja, ale ja mogłabym je jeść na okrągło. Na śniadanie, obiad i kolację... W sumie to chyba nie tak źle biorąc pod uwagę zalety częstego jedzenia ryb. Więc jeśli tylko mam okazję to wcinam pod rożną postacią. Dziś chciałabym was zachęcić do wypróbowania pstrąga pieczonego w rękawie. Dzięki temu ryba jest soczysta i aromatyczna.
Składniki:
- Pstrąg tęczowy (filet lub w całości)
- natka pietruszki
- pieprz cytrynowy
- sól
- natka pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pstrąga czyścimy z łusek, nacieramy solą, czosnkiem, posypujemy pieprzem cytrynowym. Do środka wkładamy część posiekanej natki pietruszki i małą kosteczkę masła. Po wierzchu posypujemy pozostałą częścią pietruszki, na wierzchu kładziemy masło. Wkładamy do rękawa. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie ma potrzeby dłuższego pieczenia ryby, bo niepotrzebnie się wysusza. Sosem który powstaje podczas pieczenia polewany pstrąga. Masło z pieprzem cytrynowym, pietruszką bardzo ładnie się komponuje tworząc bardzo aromatyczny zestaw. Skórka pstrąga nie jest przypieczona i chrupiąca, ale zapewniam że smak jest fantastyczny. Pieprz cytrynowy nie jest ostry, więc można go szczodrze użyć w tym przypadku.
Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz