PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM
Jedno z ulubionych dań mojej córci, która z ryb najbardziej lubi wędzonego łososia. Szybko się robi, dobrze smakuje i nie wymaga wielkich umiejętności.
![]() |
Placki ziemniaczane z łososiem |
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 łyżki mąki
wędzony łosoś 200 g
jogurt naturalny
czosnek
łyżka majonezu
sól, pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę (ja dałam 3 łyżki, lubię wyczuwalny smak ziemniaków więc staram się dodawać niewielką ilość mąki, wszystko zależy też do ziemniaków) sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor.
W czasie smażenia zdążymy przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodaję łyżkę majonezu, 2 ząbki czosnku (najlepszy nasz polski więc lekko fioletowy) sól i pieprz.
Placki podajemy z sosem czosnkowym i plasterkami wędzonego łososia.
* do ziemniaków można też dorzucić dwie garstki, rozdrobnionego szpinaku.
Komentarze
Prześlij komentarz