ORANGE CURD
Lemon Curd a Orange Curd ? Czemu nie :) Super pomarańczowy krem przygotowałam z myślą o naleśnikach. Ale zanim zdążył wystygnąć już nie było połowy, a to co zostało do schłodzenia wyparowało... Mam chyba jakąś uszkodzoną lodówkę bo przez noc zniknęło...
Przygotowanie kremu nie jest trudne. Na wszelki wypadek, żeby krem nie miał grudek i się nie przypalił, przygotowałam go w kąpieli wodnej.
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 150 gram cukru
- 75 gram masła
- 180 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Pomarańcze szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, z jednej ocieramy skórkę.
Jajka, żółtka i cukier mieszamy za pomocą rózgi do ubijania. Stawiamy miseczkę nad parą (tak by jej dno nie dotykało wody) energicznie mieszamy. Dodajemy masło, sok pomarańczowy i startą skórkę.
Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.
Zróbcie podwójną porcję :)
Komentarze
Prześlij komentarz