ORANGE CURD

       Lemon Curd a  Orange Curd ? Czemu nie :) Super pomarańczowy krem przygotowałam z myślą o naleśnikach. Ale zanim zdążył wystygnąć już nie było połowy, a to co zostało do schłodzenia wyparowało... Mam  chyba jakąś uszkodzoną lodówkę bo przez noc zniknęło... 
Przygotowanie kremu nie jest trudne. Na wszelki wypadek, żeby krem nie miał grudek i się nie przypalił, przygotowałam go w kąpieli wodnej.


Składniki:

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 gram cukru
  • 75 gram masła
  • 180 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy







Sposób przygotowania:

Pomarańcze szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, z jednej ocieramy skórkę. 
Jajka, żółtka i cukier mieszamy za pomocą rózgi do ubijania. Stawiamy miseczkę nad parą (tak by jej dno nie dotykało wody) energicznie mieszamy. Dodajemy masło, sok pomarańczowy i startą skórkę. 
Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.



Zróbcie podwójną porcję :)

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156202