NALEŚNIKI CREPES SUZETTE

      Sezon na pomarańcze już niedługo się skończy, więc warto wykorzystać ich wspaniały smak do zrobienia naleśników z sosem pomarańczowym. Aromat jaki rozchodził się w kuchni podczas smażenia, pobudził moją córcię, która krążyła wokół mnie dopytując ciągle za ile będą gotowe :)


Składniki na ciasto: (12 naleśników)
  • 400 ml mleka 
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 250 dag mąki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki otartej skórki pomarańczowej
  • 30 gram stopionego masła
Składniki na sos:

  • 250 ml soku z pomarańczy (świeży, nie z kartonu)
  • 150 gram cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:

        Pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Za pomocą zestera  lub tarki ścieramy skórkę z pomarańczy a następnie wyciskamy sok.
Mleko, sok pomarańczowy i jajka miksujemy, dodajemy mąkę, cukier waniliowy i miksujemy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie topimy masło. Przestudzone, stopione masło i startą skórkę z pomarańczy dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką.  Ciasto jest rzadsze niż na tradycyjne naleśniki.
Rozgrzana patelnię smarujemy delikatnie oliwą, najlepiej przy użyciu sylikonowego pędzelka. Mamy wtedy pewność, że patelnia jest dokładnie posmarowana, a oleju nie jest za dużo.
Naleśniki smażymy z dwóch stron, delikatnie przewracamy.
Składamy na ćwiartki.
       Teraz pora na przygotowanie sosu.
Cukier wysypujemy na duża patelnię, ustawiając niewielki płomień. Cukier powinien się skarmelizować na jasny kolor, wtedy dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia karmelu. Dodajemy skórkę pomarańczową i na małym ogniu redukujemy sos do konsystencji gęstego syropu. Dodajemy masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Na patelnię z sosem kładziemy cztery naleśniki, podgrzewamy z obydwu stron.
Talerz dekorujemy cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.
Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156410