KREWETKI NA WARZYWNYM SPAGHETTI
Danie mocno czosnkowe, aromatyczne tak jak lubię :) Spaghetti inne bo nie ma w nim klasycznego makaronu. Dzięki temu potrawa jest lżejsza, zdrowsza i pięknie wygląda. Ma jeszcze jedną zaletę, bardzo szybko się je robi. Jeśli nie lubicie krewetek, można je zastąpić np. piersią z kurczaka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krewetki wkładamy do miski z zimną wodą i rozmrażamy około 15 minut. W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw robimy makaron. Z cukinii wykorzystujemy zieloną skórkę i częściowo jasny środek (nie wykorzystujemy miękkiej części z pestkami), marchewkę obieramy i tniemy w paseczki.
Makaron i krewetki robimy na osobnych patelniach. Na pierwszą wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy ok 1 minuty, dodajemy marchew i smażymy kolejne 3-4 minuty. Do marchewki dodajemy cukinię i smażymy razem kolejne 3 minuty. Na drugiej patelni na maśle przesmażamy króciutko czosnek i dodajemy krewetki, smażymy ok. 5 minut. Ja lubię lekko rumiane więc przetrzymałam je chwilę dłużej. Krewetki smażę w tym samym czasie co cukinię. Całość doprawiam solą, pieprzem. Wykładam makaron a potem krewetki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz