KREWETKI NA WARZYWNYM SPAGHETTI


Danie mocno czosnkowe, aromatyczne tak jak lubię :) Spaghetti inne bo nie ma w nim klasycznego makaronu. Dzięki temu potrawa jest lżejsza, zdrowsza i pięknie wygląda. Ma jeszcze jedną zaletę, bardzo szybko się je robi. Jeśli nie lubicie krewetek, można je zastąpić np. piersią z kurczaka. 


Składniki:
  • krewetki
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • łyżka masła
  • olej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz























Sposób przygotowania:

     Krewetki wkładamy do miski z zimną wodą i rozmrażamy około 15 minut. W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw robimy makaron. Z cukinii wykorzystujemy zieloną skórkę i częściowo jasny środek (nie wykorzystujemy miękkiej części z pestkami), marchewkę obieramy i tniemy w paseczki.
Makaron i krewetki robimy na osobnych patelniach. Na pierwszą wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy ok 1 minuty, dodajemy marchew i smażymy kolejne 3-4 minuty. Do marchewki dodajemy cukinię i smażymy razem kolejne 3 minuty. Na drugiej  patelni na maśle przesmażamy króciutko czosnek i dodajemy krewetki, smażymy ok. 5 minut.  Ja lubię lekko rumiane więc przetrzymałam je chwilę dłużej. Krewetki smażę w tym samym czasie co cukinię. Całość doprawiam solą, pieprzem. Wykładam makaron a potem krewetki.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156106