CIASTO MARCHEWKOWE
Pachnące cynamonem, który uwielbiam, wilgotne, z bakaliami, polewą lub kremem.... ciasto marchewkowe. Dziś w nowej roli a mianowicie przekładane kremem z bitej śmietany z serkiem mascarpone.
![]() |
Ciasto marchewkowe |
Składniki:
2 szklanki startej surowej marchewki
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Krem:
śmietana 36% -200 ml
mały serek mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy powstanie puszysta piana dodajemy cukier i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie na przemian wsypujemy mąkę z olejem, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy startą marchew i bakalie jeśli ktoś lubi i delikatnie mieszamy całość łyżką. Do pieczenia użyłam teflonowej tortownicy, posmarowanej oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (funkcja góra-dół) w temp. 190-200 stopni przez 1 godzinę. Po ok. 30 minutach pieczenia warto sprawdzić czy ciasto nie piecze się za szybko, wtedy trzeba zmniejszyć temp. na 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy, a w tym czasie możemy przygotować krem.
Śmietana do ubicia powinna być schłodzona. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty i ubijamy do momentu, aż śmietana zacznie tworzyć puszysta masę, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo serek mascarpone. Kremem przekładamy ciasto i dekorujemy górę. Jeśli ktoś tak jak ja lubi cynamon, można jeszcze dodatkowo posypać krem. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz