CARPACCIO Z BURAKA


        Carpaccio z buraka to efektowna propozycja dla miłośników naszych buraczków. Uwielbiam tradycyjne buraczki do obiadu podawane na gorąco, ale tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Wiem, że buraczki powinno się upiec w piekarniku, bo dzięki temu są bardziej soczyste.
Muszę się przyznać, że trochę poszłam na łatwiznę...i wykorzystałam buraki gotowane do obiadu. Pomimo tego carpaccio okazało się wyjątkowo słodkie i soczyste. Efekt naprawdę zachwycający.



Carpaccio z buraka

Składniki na 3 porcje:



  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 garstki rukoli
  • ser feta
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • pieprz



Sposób przygotowania:

      Buraki kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na tarce gdyż każdy kawałek jest równej grubości 
i super prezentuje się na talerzu. Układamy je na talerzu na kształt kwiatu, na środku układamy rukolę i pokrojony w kostkę ser. Całość polewamy sosem z wymieszanego miodu i octu balsamicznego, doprawiamy pieprzem. 






Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156583