SEROWE CHRUSTY 


 Składniki:
  • 30 dag białego półtłustego sera 
  • 2 szklanki maki
  • 8 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 zółtka
  • 2 łyzki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 5 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

         Ser zmielić, zagnieść z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami, śmietaną, spirytusem oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wyrobić na gładką kulę.
         Ciasto szybko rozwałkować na grubość 4 mm. Ciasto może się kleić wiec delikatnie podsypujemy go mąką.  Pociąć radełkiem na prostokąty wielkości ok 3x8 mm, w środku zrobić nacięcia i przełożyć przez nie końce ciasta.
        Nagrzać tłuszcz do głębokiego smażenia. Użyłam olej rzepakowy ale może tez być również olej kokosowy lub ryżowy. Smalec ze względu na cholesterol wykluczyłam.
Na próbę warto wrzucić jeden kawałek by sprawdzić czy temperatura oleju jest już odpowiednia.
Smażyć na złocisty kolor, odsączyć z tłuszczu i posypać wg. uznania cukrem pudrem.



Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebooku

Łączna liczba wyświetleń

156629